2010. április 8., csütörtök

Kókusz zsír

A kókusz zsírt úgy készítem,
hogy a következőképp feltöröm a kókuszdiót: 
Először is az alján található három luk közül az egyiket át 
lehet fúrni. Meg kell keresni, hogy melyik az.
Azon a lukon keresztül kiöntöm a levét. 
(Vásárláskor rázzuk meg a diót, amiben
nem lötyög a lé, az már nem
jó, be van száradva).

Kezembe fogom a kalapácsot, és nem a széles részével, hanem a keskenyebb, tompa részével, határozott ütést mérek rá, hogy koppanjon jó nagyot, és vissza is rántom a kalapácsot. Egy két ilyen ütés, és szépen megreped. Egy erős késsel alá lehet nyúlni, és lepattintani a héját.
Majd ezután megmosom egy kicsit, hogy ne legyen rajta szennyeződés, és leeszelem.
Beteszem egy edénybe, és töltök rá vizet, hogy jól lepje el.
Forralom, kb öt percig, majd leveszem, leszűröm, jól kinyomkodom a reszeléket.
Majd a levet befőttes üvegbe töltöm, a reszeléket pedig megszárítom. (Már ami megmarad, mert ilyenkor Isteni finom a kókuszreszelék)
Még így, hogy egyszer felforraltam így is jobb az íze, mint a boltinak.
A nyers kókuszt nem szabad megkóstolni, mert nem marad belőle zsírnak, annyira finom.
Tehát a levet lehűtöm, és ha kell beteszem egy kicsit a hűtőbe.
A tetején a kókusz zsír megkeményedik amikor kihűl, és le lehet szedni róla.
Sokrétű a felhasználása. Még a kelt tészták, vagy kenyerek sütésénél is felhasználom.
Szappangyártásnál is hatásos, ha bele van keverve (bár én erre sajnálom)

A kókusz feltöréséről itt találhatsz 
anyagot.
Örülök, hogy itt jártál,
remélem hasznosnak találtad.
Gyere máskor is.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Marcsi!
    Kipróbáltam a kókuszzsír készítő módszered. Sajnos nem kevés volt a készletemben lévő, így az általad leírtak alapján pótoltam a hiányzó kókuszzsírt. Most fejeztem be a szappan készítést, majd beszámolok róla,( ha érdekel) hogyan viselkedik a szappanban.
    Minden jót és köszönöm a remek receptet!

    Chiara

    VálaszTörlés
  2. Nagyszerű anyag.Én a Galaxy Centrum Hírportálon olvastam erről az egészség rovatban. http://www.galaxycentrum.com

    VálaszTörlés
  3. Örülök ha hasznosnak találtad. Nagyon szeretem a kókuszt.Szívesen elolvasnám ezt a cikket amiről itt írtál, de nem találtam. Ha esetleg a címét, vagy a konkrét linket elküldenéd, azt megköszönném.

    VálaszTörlés